Public / Maggie’s Centre - Southampton

next >


Working in partnership with the award winning architects AL_A and University Hospital Southampton NHS Foundation Trust, this new Maggie’s Centre will provide free support for anyone living with cancer as well as for their family and friends.

The Centre will be set within a woodland glade, an oasis in the grounds of the hospital’s suburban campus. Almost three quarters of the 1,470m2 site will be given over to four distinct gardens that are inspired by the ecology of the nearby New Forest. The ambition is for there to be the strong sense that the garden has always been there, a natural haven that provides seclusion and protection from the outside world. 

Scots pine trees will grow to rise higher than the building itself, creating a visual landmark for the centre within the hospital grounds and wider locality.

Visitors will reach the building through a birch woodland under-planted with mosses, ferns and woodland flora. The South Garden, will be a sunny, sociable space surrounded by long, swaying Molinia grasses and drifts of heathland flowers such as purple heathers. The transitions between different landscape areas will be gradual, creating a sense of overall harmony.

Reflective materials and surfaces will be woven into the centre’s design to reflect the seasonal colours of the garden and further the sensation of a building that vanishes into the woodland.

SPL_02_Maggie'sCentre_Southampton.jpg
SPL_04_Maggie'sCentre_Southampton.jpg
 
 
Image by 'dscribe'

Image by 'dscribe'

Image by 'dscribe'

Image by 'dscribe'

 
SPL_03_Maggie'sCentre_Southampton.jpg
 
SPL_05_Maggie'sCentre_Southampton.jpg
Image by 'dscribe'

Image by 'dscribe'